Pop-up-filteret som skal få folk til å tenke seg om to ganger før de publiserer hatefulle meldinger på nettet.
Mange forstår ikke at de begår lovbrudd og at de risikerer bøter og fengselsstraff ved å dele hatefulle ytringer på nettet. Det nye Netthatfilteret skal gi folk mer kunnskap og muligheten til å stoppe selv. Forskning viser at respekten vi mennesker normalt har for hverandre, hviskes ut når kommunikasjonen skjer på nettet. Mange tillater seg helt andre uttrykk på nettet enn ellers i møte med andre mennesker. Filteret kan installeres av bloggere, mediehus og andre som publiserer på nettet. Målet er færre lovbrudd og mindre netthat.
Slik fungerer det i praksis
Filteret dukker opp når du skriver visse hatord i kommentarfeltet. Avsenderen får beskjed om at kommentaren inneholder ord som kan oppleves som støtende eller være brudd på norsk lov. Man oppfordres så til å tenke seg om før man poster. Dersom avsenderen likevel ønsker å poste kommentaren, kan vedkommende fritt gjøre det, men ikke uten å være kjent med konsekvensene. ”Hore. Kuk. Voldta. Drepe. Tvangssterilisering. Hater deg. Du skal dø. Landssviker. Du er stygg. Du er feit.”
Dette er kun noen få eksempler på en lang liste med triggerord filteret er designet for å fange opp. Det vil også varsle om ord som omhandler hudfarge, etniske opprinnelse, religion, livssyn, legning eller funksjonsevne. Filteret leder videre til en nettside hvor man kan få mer informasjon om netthat, lover, regler, skikk og bruk på nett.
Idéen om filteret dukket opp da vi i fjor høst var deltakere på en netthatdugnad med 70 påmeldte. Ut ifra dugnaden ble organisasjonen No hate opprettet, en organisasjon som jobber på fulltid med å bekjempe netthat. Netthatfilteret er ett av tiltakene som nå har blitt realisert.
Omtalt av Statsminister Erna Solberg
Filteret ble lansert på No hate sin ‘Rusken på nett aksjonen’ den 28. mai på Youngstorget. Her holdt blant annet Erna Solberg en appell hvor hun nevner filteret som ett av tiltakene mot netthat. Netthatfilteret er laget i samarbeid med Telia som har presentert filteret på sine flater. Vi håper dette kan bidra til opplæring og synliggjøring av hva som er hatefullt. Flere bloggere har allerede tatt tjenesten i bruk, og nå håper vi at nettavisene også vil benytte seg av løsningen.
Link til Telia https://www.telia.no/magasinet/slik-skal-nytt-filter-stoppe-hatefulle-meldinger-pa-nettet/
Comments